Mimari fotoğrafçılığın bir parçası olan iç mekan fotoğraf çekimi kendine has çekim tekniklerini barındırmakta. İç mekan fotoğraf çekim tekniklerinin en önemli unsurlarını sizler için derledim.
Mekanınızı tanıyın !
Mimari iç mekan fotoğraf çekiminin birinci ve en önemli unsuru çekim yapacağınız mekanı tanımak ve hazırlamaktır. Fotoğraf makinanızı elinize almadan önce mekanı dolaşıp, hangi unsurları kadraja alacağınıza karar vermeniz gerekir. Kompozisyona dahil etmeyeceğiniz unsurları kaldırıp, yer değiştirmesi gereken öğeleri belirlemeniz post prodüksiyonda size saatler kazandırabilir.
Tripodsuz olmaz!
Tripod iç mekan fotoğrafçılarının en yakın çalışma arkadaşıdır. Doğru yerde konumlanmış bir fotoğraf makinası ile harika sonuçlar elde edersiniz. Tripod size az ışık alan ortamlarda net fotoğraflar çekme şansı tanır.
Doğru bakış açısını yakalayın!
Fotograf makinasının yükseklik önemli bir konu, çünkü aşağı veya yukarı bakan kamera açısı mimari/iç mekan fotografçılığının en önemli konusu olan perspektifin bozulmasına neden olur. Örneğin göz hizasını tercih ederseniz bir çok nesnenin geniş açıda kaybolmasına neden olursunuz. Genel tercihiniz göğüs hizası veya biraz altı olsun.
Doğal ışık candır !
Mümkün olduğu kadar doğal ışık kullanın. Çünkü gün ışığı renklerin en doğal halini size ücretsiz bir şekilde sunar :) Fotoğraf çekeceğiniz mekanın günün hangi saatinde en yumuşak ışığı aldığını tespit edin ve çekiminizi buna göre planlayın.
Çizgileri kullanın!
Vurgulamak istediğiniz unsurları takip edin ve onlara yönelen kesişen çizgileri bulun. İnsan gözü perspektifte çizgilerin işaret ettiği noktaya çekilir. Bunu kompozisyonunuzu güçlendirmek için kullanın.
Diyafram (aperture) açıklığınızı iyi seçin!
İç mekanda fotoğraf çekimi yaparken kompozisyondaki tüm öğelerin belirgin bir şekilde görünmesi tercih edilir. Bu da diyafram açıklığınızın f8-11 alanı çerçevesinde olması anlamına gelir. Bu sayede fotoğraftaki tüm öğelerin olabildiğince net bir şekilde alan derinliğine dahil etmenizi sağlar.
HDR (Yüksek Dinamik Aralık) çekim tekniğini kullanın!
Mükemmel kompozisyonu ve çekim değerlerini yakaladığınız zaman mutlaka bu karenin bir alt ve bir üst pozlama değerli fotoğraflarını da çekin. Kişisel tercihinize göre bu değerler 1 veya 2 stop aralıklı olabilir. Ortamın aldığı ışık miktarına göre 3-5-7 kare de çekebilirsiniz. Bu fotoğrafları photoshop, lightroom veya capture1 gibi programlarda birleştirerek detayları daha belirgin fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Beyaz dengenize dikkat edin!
İç mekan mimari fotoğraf çekimlerinde beyaz dengesi (white balance) çok önemlidir. Çünkü oyunda birden fazla ışık rengi ve şiddeti vardır. Eğer doğru rengi ayarlayamazsanız diğer tüm ayarlarınız mükemmel olsa bile fotoğrafınızın beğenilmemesine denen olur. Genelde nasılsa photoshop ta veya lightroom da hallederim diye düşünülür ve en büyük hatalardan biri budur. Bunun en kolay çözümlerinden biri beyaz ayarı için gri kartı kullanmaktır.
Optik bozulmalarına dikkat edin!
İç mekan çekimlerinde genellikle geniş açı lensler tercih edilir. Bu da beraberinde optik bozulmalarını (distortion) getirir. Düz olması gereken çizgiler eğri halini alır, çerçevenin kenarlarına gelen eşyalar uzar vb. Son dönemde fotoğraf işleme programları bu konuda ciddi ilerlemeler kaydetti. Fakat bunları düzeltmek fotoğraf çekimi kadar zaman alabilir. Bu nedenle yine birinci maddemize gidiyoruz, mekanı tanıyalım, doğru kompozisyonu oluşturalım.
Ek olarak mimari fotoğrafçılık hakkında bilgi edinmek isterseniz https://www.esinbarutcu.com/single-post/mimari-fotograf-cekim-teknikleri yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Comments