top of page
  • Esin Barutcu

Trendler mi? Gerçekler mi?

Her sektörde olduğu gibi Fotoğrafçılıkta da belli dönemlerde belli trendleröne çıkıyor. Bazı dönemlerde soft tonlar moda olurken bazı dönemler kontrastın daha yoğun olduğu fotoğraflar tercih ediliyor. Kullanıcı tercihlerini yakından takip eden akıllı telefonlarımızda bize sunulan filtrelerde sıkça değişen bu trendleri görmek mümkün. Diğer taraftan zamansız fotografların sırrı ne? Hele ki fotoğrafa konu obje “Oteliniz” ise nasıl bir yöntem tercih etmelisiniz?

TripAdvisor için Türkiye ve Avrupa da yaklaşık 400 otelin fotograflarını çektim. Konusunda dünya lideri olmuş firmanın tüm dünyada yürüttüğü bu projenin temel amacı, konaklama tercihi yapacak kişilere doğru&gerçek bilgi ile buluşturmaktı.

Robinson Club Nobilis

Günümüzde bir çok kanaldan bilgiye ulaşmak mümkün. Artık misafirlerin gerçek birer müfettiş gibi davrandıkları (bazen aşırı olsa da) bir dünyadayız. Bu nedenle benimle çalışmak isteyen profesyonellere/yetkililere beklentileri doğru yönlendirmek adına şunu söylüyorum: var olan her şeyi en güzel şekilde yansıtmak önceliğim, diğer taraftan olmayan bir gerçeklik yaratmamı beklemeyin.

Örneğin 90’lı yıllarda trend Sultanahmet’teki her otelin oda manzarasına Sultanahmet Camii veya Ayasofya görüntüsü yapıştırmaktı. Güneyde ise süs havuzu büyüklüğündeki havuzları geniş açı objektiflerle görüntüleyip olimpik havuz görüntüsü vermekti. Artık herkes bir tıkla online rezervasyon bir sitesine girip hem otel yönetiminin hem de misafirlerin çektiği fotograflara ulaşıyor. Yanıltıcı bilgiler veren işletmelerin bağımsız kurumlarca afişe edildiği bir çağda yaşadığımızı unutmamak gerekiyor.

Akra Barut Otel

Benim otel yöneticilerine tavsiyem öncelikli olarak hangi amaç ile fotograf çektirmeye karar verdiklerini doğru saptamaları. Sonrasında ise hangi alanların fotoğraflanması gerektiğine karar vermeleri. Bu bilgiler ışığında fotoğrafçılardan teklif almak çok daha sağlıklı olur.

Olmazsa olmaz alanlar otelinizin hedef misafir kitlesine göre değişse de ortak noktalar aynıdır; odalar (farklı oda tiplerini mutlaka göstermek gerekir), lobi, resepsiyon, restorant, bar, havuz, Spa, fitness olarak özetlenebilir.

Shangri-La Bosphorus Hotel

Son yıllarda ortam ışığı/doğal ışık otel fotografların daha çok kullanılıyor. Mimari fotografta benzer bir tercih yıllardır var. Çünkü fotoğrafa bakan herkes bunun gerçek mi yoksa dijital ortamda mı yaratıldığını (render) anlamak istiyor. Ekstra ışık kullanımının abartılması ne yazık ki fotoğrafın yapay/plastik görünmesine neden oluyor.

Intercontinental Istanbul Hotel

Fotografta insan unsuru asla gözardı edilmemeli. Fakat burada ön plana çıkartılması gereken otelinizin vitrininde olan personeliniz. Örneğin resepsiyon çekiminde oyuncu/model kullanmak yerine kendi personelinizi kullanmanız daha gerçekçi ve samimi. Misafirlerin online kanallarda fotografını gördükleri personel ile otelde karşılaşmaları onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor.

The Galata Istanbul Hotel

Sonuç olarak otelinizi tanıtırken hem trendleri göz ardı etmemeli hem de gerçekleri yansıtmalısınız. Misafirlerinize açılan ilk kapınız fotograf olduğuna göre, fotoğraf da buna hizmet etmeli.

ana sayfaya dönüş simgesi

Aramıza katıldığınız için teşekkür ederiz !

bottom of page